Yakıt Güvenliği Lojistik Sektörü İçin Neden Önemli?
Yakıt güvenliği lojistik firmalarının üzerine eğilmesi gereken önemli bir konudur. Çünkü yakıt giderleri maliyet kalemlerinin ilk sırasında yer almaktadır. Diğer önemli maliyet kalemleri sürücü maaşları, araç kiralama ve sahipliği için yapılan finansal ödemeler, bakım ve tamir masrafları, lastik giderleri, sigorta ve kasko ödemeleri olarak sıralanabilir. Şüphesiz ki yakıt giderleri ülkemizde en dikkat çekici maliyet kalemi olarak öne çıkmaktadır. Peki firmalar filolarındaki araçların yakıt tüketimi konusunda yeteri kadar bilgi sahibi mi? Eğer bilgi sahibiyse yakıt tüketimini ne ölçüde kontrol altında tutabiliyor?
Ağır vasıta araçlarda Türkiye ortalamasında 100 kilometrede 30-39 litre arası bir yakıt tüketimi makul görülmektedir. Üstelik lojistik firma sahipleri ve filo yöneticileri bu değeri daha aşağıya düşürmek için ekstra bir çaba göstermemektedir. Halbuki ortalama tüketimdeki bir litrelik düşüş bile yıllık bazda önemli bir kazanç sağlamak için yeterlidir. Filo yöneticilerinin alabileceği ana önlemleri 3 başlık altında toplayabiliriz;
1. Teknolojiden yararlanmak:
Gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan ve ilk defa kullanılmaya başlandığı 2006 yılından günümüze hızlı bir gelişme gösteren Araç Takip Sistemlerini araçlarınıza entegre ederek gösterge panelinde yer alan tüm bilgileri bilgisayar ortamında canlı olarak takip etmeniz mümkündür. Kilometre sayacı, Devir, Hız, Anlık Yakıt Tüketimi, Toplam Yakıt Tüketimi gibi sürüşle ilgili önemli verileri takip ederek filonuzun genel performansını, sürücü bazlı performansları kolaylıkla raporlayabilirsiniz. Bu nedenle araçlarınızda CANBUS özellikli Araç Takip Cihazı kullanılması konusunda özen gösteriniz.
2. Yakıt alımını kayıt altında tutmak:
Yakıt alım detaylarının kayıt altında tutulması yakıt güvenliği için oldukça önemlidir. Bunun en pratik yolu araçlarda taşıt tanıma sistemi kullanılmasıdır. Eğer taşıt tanıma sistemi kullanılmıyorsa aracın kilometre bilgisi, toplam kaç litre yakıt alındığı, gün ve saat bilgileriyle birlikte sürücü tarafından bir not defterine düzenli olarak kayıt altına alınmalıdır. Alternatif olarak sürücüler yakıt fişinin fotoğrafını çekip aracın kilometre bilgisiyle birlikte filo yöneticisiyle paylaşabilir. Böylece filo yöneticisi bu verileri filo yönetim sistemine ya da bir excel dosyasına işler. Yakıt alımları kayıt altına alındığında, araç bazlı ortalama yakıt tüketimini hesaplayabilirsiniz. Sonuçları CANBUS özellikli Araç Takip Sisteminden elde ettiğiniz verilerle karşılaştırarak çapraz kontrol yapabilirsiniz. Bu sayede herhangi bir düzensizlik ve yakıt güvenliği riski söz konusu olduğunda daha kolay tespit edebilirsiniz.
3. Güvenlik önlemi almak:
Ağır vasıta araçların yakıt depolarında 300-1000 litre arasında yakıt taşınmaktadır. Yakıt fiyatları düşünüldüğünde bu oldukça yüksek bir maddi değer taşındığı anlamına gelmektedir. Hal böyle olunca yakıt depoları farklı etkenler tarafından tehdit altında kalmaktadır. Bu tehditlerden ilki park halindeyken hırsızların hedefi haline gelmesidir. Depoya erişimin kolay olması durumunda hortum ve pompa aracılığıyla depodaki yakıtı çalma girişimi gerek ülkemizde gerekse dünyada oldukça yaygın bir yöntemdir. Bir diğer önemli tehdit ise kötü niyetli şoförler tarafından yakıtın çeşitli yöntemlerle depodan alınmasıdır. Bu tehditler karşısında geçmişten günümüze yaygın olarak mekanik güvenlik sistemleri kullanılmaktadır. Gelecekteyse daha yenilikçi akıllı çözümler sayesinde ciddi miktarlarda maddi kaybın önüne geçilebilir. Akıllı Depo Kapağı depo kapağı her açılıp kapandığında otomatik olarak filo yöneticisini ve araç sahibini bilgilendirir, hırsızlık girişimi söz konusu olduğunda güvenlik alarmını çalıştırır. Böylece yakıt güvenliği anlamında maksimum fayda sağlar.
Lojistik firmaları yakıt tüketimi takibini düzenli olarak yapmalıdır. Ayrıca yakıt güvenliği için gerekli sistemlerin entegrasyonu konusuna da önem vermelidir. Bu sayede yıllık bazda finansal açıdan ciddi tasarruflar elde edeceklerinden şüphe yoktur.