Platooning ile Yakıt Tasarrufu

Bu yazımızda Platooning yani otonom konvoy sürüş oluşturma teknolojisi ile ağır ticari araçlarda yakıt tasarrufu konusunun doğadan alınan örneklerle bir adım daha öteye taşınmasını inceleyeceğiz. Aerodinaminin kamyon tasarımında göz önünde bulundurulmasının, yakıt tüketimine olan etkilerine şu yazımızda değinmiştik. Çevresel şartların oluşturduğu aerodinami de yakıt konusunda etkili olmaya devam ediyor.

Doğa, 21. yüzyılın üstün teknolojilerine ilham olmaya devam ediyor

Göçmen kuş türlerinden ördek ve kaz sürüleri, bilim insanları kadar bir çok sıradan kişinin de dikkatini çekmiştir. Bu kuş türlerinin sürü halinde ok biçiminde uçmalarının, yapılan araştırmalar sonucunda geçerli bir nedeni olduğu anlaşıldı. Bu tipik geometrik uçma düzeninde arka saftakiler için bir hava koridoru oluştuğu, böylece uçarken daha az güç harcadıkları ortaya çıktı. Ön sıra ise düzenli olarak diğerleri ile yer değişerek sürünün tamamının daha uzun mesafeler kat edebilmesini sağlıyor.

Gelelim ağır ticari araçlara. Yapılan kamyon tasarımı ile aerodinami belirli bir noktaya kadar iyileştirilse de araçlar bir araya geldiğinde aerodinami açısından yeni bir boyut açılıyor. Tıpkı kuş sürülerine benzer şekilde ağır ticari araçların konvoy olarak seyir halinde bulunmaları, oluşan hava koridoru sayesinde yakıt tasarrufuna katkı sağlayabilecek. Bu noktada ise güvenlik ön plana çıkmaktadır. Araçların art arda seyrinde sürücülerin değişen trafik ve yol şartlarında doğru kararlar verebilmesi güvenlik açısından çok önemli. Teknolojinin devreye girdiği yer de burası diyebiliriz.

 

Platooning ile otonom sürüş aynı şeyler mi?

Otonom sürüş güvenliği ve sürüş destek sistemleri üzerine geliştirilen teknolojiler, konvoy halinde güvenli sürüş kullanımına yönelik özelleştirilerek Platooning kavramının ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu yeni kavram ile özelleşmiş sensör ve yazılımlar sayesinde konvoydaki araçların kontrolü belirli bir düzeye kadar sağlanmakta. Seyir hızına uygun şekilde araçlar arası güvenli fren mesafesi oluşturuluyor. Grup halinde hızlanma ve yavaşlama gerçekleşiyor. Tüm bu eylemler, araçlar arasındaki iletişim sayesinde yapılıyor. Araçlar bir nevi birbirleri ile konuşuyor, aralarında veri alışverişi yapıyorlar. Konvoya katılım için lider aracın sürücüsünün yazılım vasıtasıyla vereceği izinlerin gündeme geldiği bu uygulama artık hayata geçiyor. Özellikle yerli üreticilerimizden Ford Otosan‘ın Platooning alanında yaptığı atılımlar, kısa süre sonra bu uygulamayı yollarımızda göreceğimiz anlamına geliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.