Lastik Basıncı – Yakıt Tüketimine Etki Eden Faktörler 1

Yakıt Tüketimine etki eden faktörleri incelediğimiz bu serimizin ilk konusu lastik basıncı.

Lastik basıncı, birçok ağır vasıta kullanıcısının önemine inandığı fakat takip etmekte zorlandığı konuların başında gelir. Uygun olmayan lastik basıncı lastik ömrünü kısalttığı gibi yakıt tüketimini de arttırmaktadır. Böyle bir konuya vakıf olmamanın sonucu filolar ve araç sahipleri için artan masraflar anlamına geliyor. Detaylı bilgi için lojistik sektöründe yakıt tüketiminin neden önemli olduğu ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

Lastik Basıncı Neden Önemli?

Lastik basıncının yakıt tüketimine etkisinin en büyük sebebi yuvarlanma direncidir. Yuvarlanma direnci, araç hareket halindeyken lastiğin esnemesi sonucu oluşan sürtünmenin ifadesidir. Bu da aktarma organları tarafından tekere iletilen gücün bir kısmı yuvarlanma direnci sebebiyle kaybolduğu anlamını taşır. Sonuç olarak lastik yuvarlanma direncinin yüksek olması yakıt tüketimini arttıran bir etmendir. Esasında yuvarlanma direncinin %3-4 azaltılması kabaca yakıt tüketiminin %1 oranında düşürülmesiyle sonuçlanabilir. Yuvarlanma direncini etkileyen ve kontrol edebildiğimiz en önemli parametre lastik basıncıdır. Lastik fiyatları düşünüldüğünde, lastik ömrünün uzunluğunun filoların giderlerinin azaltılmasında ne denli önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Yine lastik ömrünü etkileyen faktörlerden biri basınç olduğundan, konunun önemi bir kez daha karşımıza çıkmaktadır.

  • Yüke uygun olmayan hava basıncı lastik sıcaklığının anormal yükselmesine neden olur ve iç bileşenlerin bozulmasına yol açar. Çoğu vakada bu bozulma geri çevrilemez ve lastiğin tamamen hava kaybederek, tahrip olmasına neden olur. Uygun olmayan hava basıncı ile kullanımın etkisi hemen fark edilmeyip hava basıncı düzeltildikten sonra da ortaya çıkabilir.
  • Yüke yetersiz hava basıncı, aynı zamanda ıslak zeminde aracın kayma riskini büyük oranda artırır.
  • Gereğinden fazla şişirme, lastiğin hızlı ve düzensiz aşınmasına yol açar ve darbelere karşı hassasiyeti artırır (lastik sırtı zarar görür, karkas hasar alır).
  • Lastiklerinizi azotla şişirseniz dahi (nitrojen), hava basıncını düzenli olarak kontrol kontrol etmelisiniz.

Lastik Basıncı ile Yakıt Tüketiminin İlişkisi

Sonuç olarak lastik hava basıncı ile yakıt tüketimi arasında doğrudan bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla yüke uygun ayarlanmayan basınç, yuvarlanma direncini arttırarak aracın yakıt tüketimini arttırmaktadır.

 

Lastik Basıncının Kullanım Ömrüne Etkisi

Lastik basıncı ve lastik ömrü arasındaki ilişkiyi aşağıdaki grafikte kolaylıkla görebilirsiniz.

Lastik Basıncı ile Lastik Ömrünün İlişkisi

Eğer lastik düşük basınçta kullanılırsa ne olur;

  • Aracın davranışı bozulur ve emniyeti azalır.
  • Karkasın dayanıklılığı azalır ve yeniden kaplanma özelliği kaybolur.

Peki lastiğin yüksek basınçta kullanılması durumunda ne olur;

  • Güvenliğiniz ve sürüş konforunuz azalır.
  • Yol tutuşu azalır.
  • Lastiğin ömrü azalır.

Son olarak, Ağır Vasıta Lastikleri ile ilgili Michelin tarafından hazırlanan daha detaylı bir dökümana buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.