Yakıt Hırsızlığı Ağır Vasıtalarda En Çok Nereden Olur?

Yakıt Hırsızlığı Ağır Vasıtalarda En Çok Nereden Olur?

Yakıt hırsızlığı, lojistik sektörü firmaları için karşılaşılan can sıkıcı problemlerin başında gelir. İster yüzlerce araçlık bir filo olun, isterseniz mütevazi bir lojistik emekçisi yakıt hırsızlığı her zaman, her yerde karşılaşabileceğiniz bir gerçektir.

Akaryakıt fiyatlarındaki sürekliliğini koruyan artışla birlikte ağır vasıtaların yüksek depo hacimleri birleşince hırsızlar için ağır vasıtalar bir cazibe merkezi olmaktadır. Yakıt hırsızlığı her zaman üzerinde konuşulan bir konudur. Fakat ilk defa profesyonel bir araştırma ile sektörün durumu ve yakıt hırsızlığına bakışı göz önüne serilmiştir.

Türkiye'de yapılan bir pazar araştırmasına göre lojistik firmalarının %52'sinin yakıt hırsızlığına uğradığını biliyor muydunuz?

Trak paylaştı: 16 Aralık 2020 Çarşamba

TRAK Otomotiv tarafından Color Research ile yapılan bir araştırmada son 2 yıl içerisinde yakıt hırsızlığına uğrayan firmaların oranı %52 olarak tespit edilmiştir. Bu oran, yakıt hırsızlığı probleminin ne kadar yaygın ve karşılaşılabilir bir problem olduğunu ortaya sermektedir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi büyüklüğünüze bakmaksızın emek hırsızları aracınızı her an her yerde bulabilir. Birkaç dakika içinde yüklüce miktarda yakıtınızı alıp ortadan kaybolabilir.

Ya da belki de milyon liralık aracınızla birlikte müşterinizin ürününü ve dolayısıyla bir anlamda itibarınızı teslim ettiğiniz sürücünüz, çok da gizlemeden yakıtınızı küçük küçük sizden çalıyor olabilir.

Araç sahipleri için çalınan kendi emekleri, alın terleri olurken milyonlarca mensubu bulunan ağır vasıta sürücüsü camiası için ise çalınan devasa bir meslek grubunun itibarıdır. Burada şunu da belirtmek lazım ki her meslek grubunda bu şekilde ilkesiz mensuplar bulunabilmektedir. Amacımız kesinlikle bir camiayı zan altında bırakmak değil, sadece tespiti doğru ve yerinde yapmaktır.

YAKIT HIRSIZLIĞI EN ÇOK NEREDEN OLUR?

 Geçtiğimiz haftalarda yakıt hırsızlığı ile ilgili bir yazımız olmuştu, buradan ulaşabileceğiniz yazımızda yakıt hırsızlığının ne olduğu ve nasıl geliştiği ile ilgili genel bilgileri vermiştik. Aynı yazıda, yakıt güvenlik sistemleri ile ilgili de temel bilgileri paylaşıp yakıt hırsızlığından nasıl korunulacağına dair yakıt güvenlik sistemleri ile ilgili görüşlerimizi de içeren paylaşımlarımız olmuştu. Bu yazının üzerinden çok geçmeden, TRAK Otomotiv sayfasından paylaşılan yeni bir istatikle karşılaştık. 

Verilen istatistiğe göre, yine aynı araştırmaya katılan katılımcıların %82′ne göre yakıt hırsızlığı depo boğazından gerçekleşmekteydi. Açık konuşmak gerekirse böyle yüksek bir oranı görmek bizler için şaşırtıcıydı. Sektördeki genel algı, yakıt hırsızlığının birçok lokasyondan olabileceği yönündeyken gerçeklerin farklı olması aslında yakıt güvenlik sistemleri konusunda nereye odaklanılması gerektiğinin sinyalini veriyordu.

TECRÜBE NE DİYOR?

Sektöründe tecrübeli filo yöneticileriyle yaptığımız görüşmelerde hepsi yakıt hırsızlığı için önemli 3-4 lokasyondan bahsetmişlerdir. Fakat araştırma sonuçlarına göre en önemli lokasyonun depo boğazı olduğu görülmüştür. Depo boğazınızı koruma yada kontrol altına aldığınızda yakıt güvenliğinizi de sağladığınızı söyleyebiliriz.

Geçtiğimiz haftalarda bir yazımızda Scania tarafından pazara sürülen akıllı bir depo boğazını sizlere tanıtmıştık. Scania’nın bu ürünü burada bahsedilene benzer bir araştırma sonucu kurgulandığını düşünüyoruz. Scania’nın akıllı depo kapağını incelediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Mercedes, Ford, MAN, DAF, Volvo, Renault gibi bir çok üretici Ø105mm olarak ifade edilen, standart depo boğazlarını kullanırken Scania kendine has, dişli bir kapak yapısı kullanmakta. Bu noktada rakiplerinden ciddi şekilde ayrışmaktadır. 

Peki yakıt güvenliği göz önüne alındığında nedir depo boğazını bu kadar cazip kılan?  Bunu anlamak için öncelikle yakıt hırsızlığının gerçekleşebileceği tüm lokasyonları doğru bir şekilde anlamalıyız. Böylece neden boğazdan çalmanın en pratik yol olduğunu daha kolay görebiliriz.

Ağır vasıta araçlarda yakıt hırsızlığı %82 gibi yüksek bir oranla depo kapağından gerçekleşmektedir. Trak Akıllı Depo Kapağı sayesinde yakıtınızın güvenliğini sağlama alın ve güvenle yola çıkın.

Trak paylaştı: 11 Ocak 2021 Pazartesi

YAKIT HIRSIZLIĞI NOKTALARI;

Ağır ticari araçlardaki yakıt hırsızlığı noktaları şunlardır;

  • Depo Boğazı
  • Yakıt Seviye Sensörü (Şamandıra)
  • Depo Kör Tapası
  • Yakıt Filtre Girişleri

Yakıt Seviye Sensörü, özellikle trailer araca bağlıyken hırsız için ulaşması ve sökmesi zor bir noktadır. Depo kör tapası, söküldüğünde yakıtın cazibe ile boşalacağı bir lokasyondadır. Deponun altında yer aldığı için çalışması zor bir alandır ve hırsızların tercih etmeyeceği bir noktadır. Benzer şekilde yakıt filtre girişleri teknik olarak müdahalesi zor bir noktadır. Açılsa bile yakıt çekim miktarı ve hızı tatmin edici olmayacağı için hırsızların beklentisini karşılamayacaktır. Unutmamak lazım ki, hırsızlar en hızlı şekilde işlerini bitirmek isterler. Bunun yolu depo kapağını hızlıca söküp, ki çok zor değil, depodaki yakıtı dakikalar içerisinde boşaltmaktır.

Yakıt Hırsızlığı Nereden Gerçekleşir?
Yakıt Hırsızı Kim?

Yukarıda bahsettiğimiz unsurlar dışarıdan gelecek yakıt hırsızlığı girişimleri için geçerlidir. Şöför tarafından gerçekleşecek bir yakıt hırsızlığı girişiminde de yine depo boğazı ön plana çıkmaktadır. Çünkü depo boğazı hariç diğer noktalar çok defa sökülüp takılmaya uygun yerler değillerdir. Ayrıca bu noktalarda yapılan hırsızlık girişimi kolayca ortaya çıkar. Fakat depo kapağını onlarca defa açıp kapayabilirsiniz ve bunu kimse anlamaz. 

Sektörün kıymetli paydaşlarına tavsiyemiz, yakıt hırsızlığı endişesini sonlandırmak için yakıt depo boğazlarını koruma altına almalarıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.