Yakıt Güvenlik – Yakıt Hırsızlığının Maliyetleri ve Etkileri
Yakıt hırsızlığı günümüzde lojistik sektörünün kanayan yarası olarak dikkat çekmektedir. Ernst and Young’un çalışmasına göre global olarak yıllık $133 milyar değerinde yakıtın çalındığı tespit edilmiştir. The Eurocontrol Technics Group’a göre akaryakıt ve türevlerinin yeryüzünde en ulaşılabilir, kolay çalınabilir ve hızlıca nakde döndürülebilir emtia olduğu belirtilmiştir.
Ekipmanın işletimi ve nakliye, bir lojistik firmasının müşterilerine hizmet verebilme kabiliyetinin anahtarı olduğundan, yakıt maliyetleri, işletme giderlerinin önemli bir bölümünü oluşturma eğilimindedir. Örnek olarak, 2016′da Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, yakıtın küresel havayolu endüstrisinin işletme giderlerinin yaklaşık %19‘unu oluşturduğunu bildirmiştir. Automotive Fleet dergisi, “2017-2018 Otomotiv Filosu Bilgi Kitabı” nda, yakıt harcamasının bir filonun toplam işletme maliyetlerinin yaklaşık %60‘ını oluşturduğunu belirtmiştir.
Diğer taraftan 2015 tarihli bir makalede, Caterpillar’ın üst düzey piyasa uzmanı Jason Hurdis‘in şu yorumu bulunmaktadır:
“İnşaat ekipmanları için yakıt verimliliğinin eğilimi ve önemi artmaya devam edecek. Yakıt fiyatlarından bağımsız olarak, yakıt maliyetleri işletme maliyetlerinin %50‘si kadar olabilmekte, bu nedenle de işletme karlılığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olmaya devam edecektir”
Yakıt hırsızlığı neticesinde oluşan zarar ilk etapta sadece yakıtın ederi gibi gözükse de gizli maliyetler de muhakkak göz önüne alınmalıdır. Gizli maliyetler dikkate alındığında oluşan zararın büyüklüğü daha iyi anlaşılır. Örneğin açık maliyetler çalınan yakıtın değeri, hırsızlık neticesinde oluşan ekipman zararı, seferin gerçekleştirilememesi ve taşınan üründe meydana gelebilecek hasarlardır. Gizli maliyetlerden en önemlisi ise firmanızın itibarının zedelenmesi olarak düşünülebilir.
Dünya’nın bazı bölgelerinde akaryakıt fiyatları hala uygun olup yakıt kolay erişilebilir bir emtia olsa da yakıt hırsızlığı her daim varlığını sürdürecektir. Açık ve gizli maliyetler neticesinde oluşan zarar ve güvenli yakıta erişimin eksikliği her zaman bir problem olarak var olmaya devam edecektir. Bu nedenle yakıt güvenlik sistemleri her zaman pazarda varlığını devam ettirecektir.
Yakıt hırsızlığının açık maliyetleri
- İşletmenizin kullanmadığı yada kullanamadığı bir ürün için ikinci hatta üçüncü kez ödeme yapmanız.
- Yakıt maliyetleri sürekli artma eğiliminde bir değişim gösterdiğinden hırsızlık neticesinde kaybedilen yakıtın yerine konma maliyetinin daha yüksek olması.
- İşletmenizin yöneticileri ve şoförleriniz, normal sorumlulukları yerine yakıtın güvenliği ile ilgili efor sarf etmeleri.
- İşletmeniz, çalınan yakıtı yerine koyana kadar operasyonunuzun durmak zorunda olması.
- Hırsızlık sırasında zarar gören ekipmanın tamiri yada yenisinin temin edilmesinin hem zaman kaybına hem de yeni bir ekipman/servis maliyetine sebep olacak olması.
- İşletmenizin zararı sigorta kapsamında olabilir, fakat Sigorta işlemleri için harcanan zaman ciddi bir gider olacaktır ve Sigorta priminizin artmasına sebep olacaktır.
- İşletmeniz, hırsızlığı tamamen önlemek ve hırsızları caydırmak için tasarlanmış güvenlik ekipmanları ve yakıt güvenlik sistemi kurması gerekebilir.
- Personeliniz yakıt hırsızlığını yerel makamlara bildirmek için zaman ayırmalıdır.
Yakıt hırsızlığının gizli maliyetleri
- Yakıt hırsızlığı, şirketinizi savunmasız ve beklentileri yerine getiremeyecek şekilde gösterirse, şirketinizin itibarı olumsuz etkilenebilir.
- Eğer hırsızlık yakın çevre tarafından gerçekleştiriliyorsa ve çalınan yakıtın yerine, yağ vb. malzemeler kullanıyorsa ekipman arızası ve araç performanslarında ciddi problemlere sebep olabilir.
- Çalışanlarınızın güvenliği yakıt hırsızları tarafından ciddi bir tehdide maruz kalabilir. İstenmeyen kazaların yaşanmasına sebep olabilir.