Sanal Asistan ve Ağır Ticari Araçlara Entegrasyonu
Otomobil sürmek otomotiv sanayinin başlangıcından bu yana her zaman çok yönlü ve kapsamlı bir deneyim olmuştur. Çünkü otomobiller çok bileşenli ve detaylı mekanizmalardır. Örneğin ilk üretilen araçlarda hidrolik direksiyon ve yokuş kalkış desteği gibi sürücü destek sistemleri yoktu. Başka örnekler verecek olursak, vites kutuları bugün olduğu kadar senkronize çalışmıyordu ve manuel frenler tüm gücünüzle pedala basmayı gerektiriyordu. Bunlara kötü yol koşulları, kuralsız yayalar ve eğitimsiz sürücüler de eklenince tüm sürüş deneyimi oldukça karmaşık bir hal alıyordu. Bu nedenle, yüz yıl önce sürücüler ile araçlar arasında çok daha ilkel bir etkileşim olduğunu söylemek yanlış olmaz. Günümüzde ise etkileşim o kadar pürüzsüz ki, adeta araçlar sürücülere ninni söylüyor durumundan bahsedebiliriz. Üstelik sanal asistan ve yapay zeka teknolojilerinin otomobillere entegrasyonuna dair uygulamaların eşiğindeyiz. İşte tüm bu gelişmelere paralel olarak, ağır ticari araçlar da gelecekte bu gelişmelerden payını alacaktır.
Her beceri gerektiren işte olduğu gibi araç sürmek bazılarımız için çok doğal bir aktivitedir. Fakat bazılarımız ancak belirli bir eğitimden sonra iyi bir sürücü olabiliyor. Hatta bu konuda bazılarımızın şansı hiç yaver gitmeyebiliyor. Özellikle sürüş koşulları zorlaşıp karmaşık bir hal aldığında telaş yapmadan sakin kalabilmek çok önemli. İyi sürücü olmanın sırrı içgüdülerinizin sağlam ve durumsal farkındalığınızın yüksek olmasında yatıyor. Özetle, aracın etrafında olan bitene dair sezgilerinizin güçlü olması çok önemli. Bu nedenle, otomotivdeki önemli teknolojik yenilikler sürücülerin durumsal farkındalığını artırmaya destek olan sistemler etrafında şekillenmiştir.
Sürüşte Durumsal Farkındalığı Geliştiren Unsurlar
Sürücülerin durumsal farkındalığını artırmaya destek olan sistemlerin bazıları bugün size sıradan gelebilir. Ancak tümü kendi zamanlarında çok önemli sistemler olarak kabul edilmiştir. Dikiz aynası, dönüş sinyalleri, fasılalı silecek ve otomatik vites kutusu bu sistemlere örnek olarak sıralanabilir. Günümüzdeyse sürücü araç etkileşiminde yeni bir çağın eşiğindeyiz. Radar, lidar, gelişmiş kameralar, GPS ve yapay zeka gibi modern teknolojiler sayesinde otomotive sektöründe devrimsel nitelikte gelişmeler yaşanması an meselesi. Bu gelişmelerin paralelinde sürücü araç etkileşimini geliştirme anlamında sanal asistan sistemlerinin önemli bir rol oynayacağını söyleyebiliriz.
Son dönemde, Amazon Echo Dot ve Google Home gibi kişisel sanal asistan sistemlerinin evlerde kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Dünyanın en önemli tüketici elektroniği şirketlerinden biri olan Apple Homepod Mini ürünüyle bu gelişen pazara güçlü bir ürünle giriş yapmıştı. Amazon Alexa şimdiden bazı otomobil şirkerleri tarafından otomobillere entegre edilmeye başlandı bile. Çok yakın bir gelecekte Alexa ve benzeri sanal asistanların ağır ticari araçlara entegre edileceğini tahmin etmek zor değil.
Sürücü ile Sanal Asistan Arasında Geçmesi Olası Diyaloglar
- Alexa, yağ ömrünün ne kadar kaldığını söyler misin?
- Önümüzdeki hafta Cuma günü için servis bakım randevusu oluşturmanı rica ederim.
- En yakın tır parkına kaç kilometre ve kaç dakika mesafedeyiz?
- Mehmet Bey’e mesaj gönderip ürünleri plana uygun şekilde yarın depoya ulaştıracağımı söyler misin?
- En yakın Bridgestone lastik bayisine rota oluşturur musun?
- Rotamızdaki şehirlerin hava durumu tahmininde ani bir değişiklik olursa benimle paylaşır mısın?
Sanal Asistan Sensör Verilerine Erişip İşinizi Kolaylaştırır
- Siri, eğer arkadan gelen kırmızı Civic Sedan kör noktamıza girerse beni uyarır mısın?
- Biraz uyuyacağım. Eğer biri yakıt deposu kapağını kurcalarsa telefonumu çaldırır mısın?
- Sol arka lastik basıncı 115 PSI değerinin altına düştüğünde beni bilgilendirir misin?
- Eğer frigorifik ısısında 2 derecelik bir düşüş olursa bana bildirir misin?
İletişimin İki Yönlü Olacağını Unutmayın
- Merhaba Özkan, son yarım saatte dört defa şerit çizgisinin üzerine taşıp şerit ihlali yaptın.
- Trafik takip merkezinden gelen bilgiye göre 40 kilometre ileride bir trafik kazası gerçekleşmiş. Yol geçici olarak trafiğe kapalı. Bu nedenle mevcut rotada bir saatlik bir gecikme söz konusu. 20 km sonraki çıkıştan çıkıp D-100 karayolundan devam etmeni öneririm.
- Bu iniş rampasında hız limiti 50 km/saat olduğu için frenlemeye başlamanı öneririm.
- Seviyeyi biraz daha ileriye götürecek olursak; Merhaba Özkan, son 20 dakika içinde 10 defa şerit ihlali yaptığını görüyorum. Eğer aracı kenara çekip mola vermezsen motor gücünü sınırlandırıp durumu yetkililere haber vereceğim.
Hem sürücüler hem de filo yöneticileri için sanal asistan sistemlerin vaat ettiklerinin sınırı yok. Elbette her faydalı teknolojide olduğu gibi sunulan katkıların bazıları biraz çizgiyi aşıyor hissi yaratabilir. Sonuçta önemli olan şey sürücülerin ellerini direksiyonda, dikkatlerini de yolda ve etraflarında olup bitende tutmaları. Bunu sağlamada hem güvenliği hem de verimliliği gözeten sanal asistanların ciddi bir potansiyeli olduğunu kabul etmemiz gerekir.